Computers zijn inmiddels onmisbaar geworden in onze samenleving. We doen er alles mee, niet alleen op het werk maar ook prive. Bijvoorbeeld het grootste deel van de foto’s wordt tegenwoordig digitaal gemaakt, op de pc opgeslagen en via internet afgedrukt. Maar waar niet iedereen rekening mee houdt, is dat een computer niet het eeuwige leven heeft. Een computer kan ook crashen en wat gebeurt er dan met je gegevens? Vaak ben je dan alles kwijt. Dit kun je voorkomen door regelmatig backups te maken. Met een backup maak je een kopie van de gegevens op je computer. Als je een backup maakt om gegevensverlies bij een computercrash te voorkomen, dan kun je dit het beste doen op een extern opslag medium als de externe harde schrijf. Als je helemaal op safe wilt spelen, bewaar je je backup niet in hetzelfde gebouw als waar je PC zich bevindt. Breekt er bijvoorbeeld brand uit, dan gaat niet alleen je PC in vlammen op, maar ook je backup. Dit voorkom je dus door de backup elders te bewaren.

Windows heeft gratis backup software welke je onder de start knop kunt vinden. Je kunt hier kiezen uit het maken van een backup van een aantal door jou te selecteren bestanden of een backup van het hele systeem. Daarna kies je voor een locatie van de backup zoals bijvoorbeeld de externe harde schijf of een USB stick, zoals uitgelegd op consumentenbond.nl Je kunt je PC ook automatisch een backup laten maken. Vergeet hierbij niet de juiste frequentie in te stellen, bijvoorbeeld één keer per week.

Je kunt er ook voor kiezen om een online back up te maken, zoals op nortononlinebackup.nl Deze service is echter niet gratis en “kost je minder dan 14 cent per dag” zoals de website claimt. Je hebt hierbij 25 GB aan opslagruimte.  Zeker in deze maatschappij waarin alles verdigitaliseert is het erg verstandig zuinig te zijn op je gegevens. Je moet er niet aan denken na een computercrash alles kwijt te zijn! Wees verstandig en maak back ups!