Wat is een computer toch een wonderlijk toestel: alle mogelijke administratieve of creatieve taken worden in een handomdraai volbracht. Bovendien kan je er zaken mee doen die voorheen onmogelijk leken (zoals het bewerken van foto’s of het tekenen in 3 dimensies). Helaas is je pc ook een heel kwetsbaar toestel.

Want zodra je een computer begint te gebruiken, raakt ie vervuild door zwerfbestanden en malware (spyware, trojan horses, virussen,…). Deze stukjes software gaat de prestaties van de computer in negatieve zin gaan beïnvloeden: ze nemen een deel van de rekenkracht van je computer in beslag.
Het is een traag maar zeker proces. Je installeert een programma, verwijdert er één, dan wordt er een game op de verkeerde manier verwijderd enz… Dit is nefast voor de structuur van je computerregister; zeg maar de wegenkaart van je computer om alles terug te vinden. Bovendien zullen op je harde schijf halve programma’s rondzwerven die geen nut hebben, maar je computer verwarren (en dus vertragen).

Door onveilig te surfen of e-mails en andere bestanden te openen van niet-vertrouwde oorsprong, krijg je malware op je pc. Deze gaan niet alleen de snelheid van je computer vertragen, maar kunnen ook belangrijke bestanden stelen of gaan beschadigen. Op deze manier kunnen paswoorden worden bekomen of rekeninginformatie. Dat is uiteraard niet wenselijk. Daarom is het nodig en interessant om op geregelde tijdstippen je computer te gaan opschonen en erna voldoende te beschermen. Eerst en vooral is een grondige analyse van je computer nodig. Er is uitstekende software beschikbaar op het internet om dit te gaan verzorgen. De analyse kijkt waar er zich gebroken bestanden bevinden en zal deze oplijsten. Erna kan je opteren om deze netjes te verwijderen. Daarna laat je best even een virusscan lopen. Deze gaat alle malware gaan opsporen en verwijderen. Tot slot komt er nog een defragmentatie aan bod: de computer zal zijn registry en de harde schijf gaan sorteren, zodat ie alles weer makkelijker terugvindt.

Na deze werkzaamheden zorg je er voor dat je virusscanner constant je activiteiten blijft scannen op virussen. Ook documenten die je pc binnenkomen haal je best handmatig nog eens door je virusscanner. Zorg er ten allen tijde voor dat je virusscanner up to date is en je deze nooit bewust of onbewust uitschakelt.

Een interessant artikel is te vinden op Function One. Hierin staat het bovenstaande uitgebreider besproken.