Sinds het bekendmaken van de Windows 10 release (29 juli) door Microsoft verschijnt er bij sommige Windows gebruikers onderin de taakbalk een bericht dat men gratis kan upgraden naar de nieuwe versie van Windows. Op menig computer blog en social media vragen gebruikers zich echter af of het hier om een legitieme melding gaat of om een kwaadaardig virus?

Ongelukkige verwoording

9011

De ‘beruchte’ Windows 10 update melding

De melding waar het om gaat ziet er in eerste instantie wat warrig uit. Wat meteen opvalt zijn de woorden ‘FREE’ en ‘GRATIS’ (in geval van een Nederlandse Windows versie).

Ervaren computergebruikers weten dat veel computervirussen zich vaak voordoen als advertenties die dingen ‘gratis’ aanbieden. Hierdoor is het begrijpelijk dat veel mensen de notificatie op z’n minst verdacht vinden.

Volgens Microsoft kunnen gebruikers van zowel Windows 7 als Windows 8 (en 8.1) het eerste jaar kosteloos een update naar Windows 10 uitvoeren. De melding is dan ook in vrijwel alle gevallen een legitieme melding en is er geen gevaar om een virus via de notificatie op te lopen.

Windows 10 release op 29 juli

Nieuwe Windows 10 desktop met een terugkeer van het start-menu!

Nieuwe Windows 10 desktop met een terugkeer van het start-menu!

Op de officiële blog van Microsoft laat woordvoerder Joris Jan Groos weten dat op 29 juli aanstaande de Windows 10 update voor iedereen beschikbaar moet zijn. Het kan gebeuren dat sommige gebruikers al ‘s ochtends kunnen updaten terwijl het bij andere tot laat in de avond kan duren. Dit wordt gedaan zodat de servers niet meteen op de eerste dag van de update overbelast raken.

Hoewel de upgrade naar de nieuwe Windows versie je bestanden en gegevens niet zou moeten aanpassen raden we toch aan om even een backup te maken van alle belangrijke bestanden die op je computer staat. Uit ervaring weten we namelijk dat het nooit 100% zeker is dat je bestanden na het uitvoeren van dit soort grote updates nog op de juiste plek te vinden zijn.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>