value-kitJe pc bestaat uit heel wat componenten. Deze onderdelen werken allemaal samen onder coördinatie van het moederbord. Hierop staat het meest essentiële programmaatje van je computer ingebakken: BIOS. Dit bevat de basisinstructies om alles op te starten en alle andere onderdelen met elkaar te laten communiceren. Het is heel belangrijk dat je af en toe een BIOS-flash (update) doet. Dit zorgt voor een foutvrije werking van dit programma. Je vindt BIOS-updates en bijhorende instructies op de website van de fabrikant.

Het moederbord bevat voor alle computercomponenten een aansluiting: processor, harde schijven, voeding, RAM-geheugen, ventilatie, grafische kaart en andere uitbreidingskaarten. De processor is als het ware het brein van je computer. Het zorgt ervoor dat alle rekentaken worden uitgevoerd. Hoe sneller de processor kan rekenen, hoe sneller je computer kan werken, zou je denken. Niet is minder waar: een snelle processor is inderdaad belangrijk, maar dan moeten alle andere componenten aan die snelheid kunnen meewerken. Beter een goed uitgebalanceerde computer dan een basiscomputer met een megaprocessor erin dus! Via een socket zit je processor vast op je moederbord. Meestal passen enkele opeenvolgende generaties processoren op je moederbord, waardoor je niet steeds alles nieuw moet aankopen. Na een belangrijke verandering in technologie past de socket meestal niet meer. Maar dan wordt het toch tijd voor een nieuw moederbord.

De processor heeft heel snel data nodig. Om aan die vraag te voldoen heb je nood aan een opslagplaats die die snel kan afgeven en opslaan. Dit is het RAM-geheugen. Het kan enkel tijdelijk informatie opslaan, maar is ideaal als buffer tussen je harde schijf en de processor. Dit is een heel goedkoop onderdeel van je computer: budgetlatjes volstaan meestal om je computer voldoende te voorzien. Wat wel belangrijk is, is het volume: hoe meer RAM-geheugen (uitgedrukt in gigabyte) je hebt, hoe meer gegevens je processor ‘instant’ ter beschikking heeft. Het RAM-geheugen kan je gegevens niet permanent opslaan: als je computer wordt afgezet, is alle data verdwenen. Harde schijven dienen dus als permanente opslag.

Er bestaan 2 soorten tegenwoordig: HDD en SSD. De HDD is de harde schijf die we allemaal kennen: een vrij goedkope oplossing met zeer veel opslagruimte gebaseerd op een magnetisch principe. Het nadeel is de vrij lage informatie-uitwisselingssnelheid. Omdat die lage informatieuitwisselingssnelheid de opstarttijd van programma’s of van je computer erg kan remmen, is er ook een duurdere oplossing: de SSD. Deze Solid State Drive is gebaseerd op de technologie van een USB stick: een zeer snelle data schrijf- en leessnelheid. Het grote nadeel is de kostprijs. Daarom wordt meestal een kleine SSD geplaatst die enkel ruimte biedt aan het besturingssysteem en enkele vaakgebruikte programma’s. De andere bestanden komen dan op de HDD.

Er bestaan nog specifieke uitbreidingen van je computer indien de basiscomponenten niet volstaan om je behoeften te bevredigen: een videokaart, een geluidskaart, enz… Deze zorgen voor extra rekenkracht gericht op specifieke taken. Er bestaan hier aansluitingen voor op je moederbord.

Tenslotte valt nog iets te zeggen over ventilatie. Al de voorgaande componenten produceren heel veel warmte en die moet natuurlijk worden afgevoerd. Het moederbord heeft aansluitingen voor ventilatoren die in de kast worden geplaatst. Dit is echter vaak niet voldoende voor de processor. Tegenwoordig wordt een extra koeling geplaatst op de processor zelf.

Alle informatie wordt uitgebreid behandeld op dit forum. Je kan er terecht met al je vragen.

computer-security-systems-for-hardware