In de afgelopen maanden heeft een nieuw virus – codenaam: Wirelurker zich onder mogelijk honderdduizenden Apple producten als iPads, iPhones en Macs weten te verspreiden, aldus Palo Alto Networks, een Amerikaans beveiligingsbedrijf.

Grootste Apple virus tot nu toe

Volgens het Amerikaanse bedrijf is de schaal waarop het zogenaamde Wirelurker virus is verspreid onder Apple apparaten het grootste wat we tot nog toe hebben gezien. Het virus zou zich verspreiden via de beruchte Maiyadi App Store, een online webwinkel die men als alternatief voor de standaard Apple App Store kan gebruiken.

Maiyadi App Store - vooral populair onder Chinese Apple gebruikers

Maiyadi App Store – vooral populair onder Chinese Apple gebruikers

Het virus dankt haar naam aan hoe het zich verspreid tussen Apple apparaten. Zodra een iPad of iPhone via een kabel wordt verbonden met een ander besmet toestel – vaak een Macbook of Mac – kan het virus zich zonder weten van de gebruiker dupliceren naar het verbonden apparaat.

Wat het virus precies aan schade toe kan brengen is nog niet bekend, maar gezien het feit dat het hier om grootschalige malware gaat bestaat er een mogelijkheid dat kwaadwillenden bij gevoelige gegevens kunnen komen zoals naam, adres en bankgegevens van Apple gebruikers.

Vooral Chinese gebruikers de dupe

Vooralsnog zijn de meeste gevallen van besmetting in China en bij Chinese Mac gebruikers geconstateerd aangezien de Maiyadi App Store vooral in het verre Oosten populair is. Hier in Nederland zijn er (nog?) gevallen bekend van grootschalige besmetting.

Palo Alto Networks raadt echter alle gebruikers van Apple producten – ook buiten China –  aan om voorzichtig te zijn met het installeren van onbekende applicaties en alleen maar gebruik te maken van de officiële Apple App store op zowel Mac als iOS.

Tags: , , ,

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>