laser-printer-diagramUit verschillende testen van de Consumentenbond blijkt dat een laserprinter zuiniger is met inkt en is daarom meestal een interessant alternatief voor de inkjetprinter. Of er nou veel of weinig gebruik van wordt gemaakt, zelfs de huishoudens die relatief weinig printen kunnen de hogere aanschafkosten er al vlot uit hebben.

Het is algemeen bekend dat inkjetprinters een aantal grote nadelen hebben. De aanschaf van zo’n printer kost slechts enkele tientjes, maar hierna komen pas de grote (vervelende) kosten. Zo zijn de cartridges duur en verbruiken deze meer inkt bij een lagere frequentie van pagina’s printen. Bij het reinigen van de spuitmondjes achteraf gaat ook veel inkt verloren. Bij een lage frequentie van printen kan er wel 66% van de inkt verloren gaan. Daarnaast is het bij enkele inkjetprinters zo dat de cartridges met verschillende kleuren in één cassette zitten. Indien één patroon leeg is, dient de hele cassette te worden vervangen.

Laserprinters zijn duurder in aanschaf t.o.v. inkjetprinters. Een normale zwart-witprinter heb je al voor zo’n vijftig euro en voor een kleurenprinter ben je ongeveer drie keer zo veel kwijt. Gemiddeld scheelt dat in de meeste gevallen 100 euro met een vergelijkbare inkjetprinter. Buiten de aanschaf, zijn de overige kosten bij een laserprinter lager dan bij een inkjetprinter. Met ongeveer tien printjes p/w heb je de laserkleurenprinter er binnen een jaar al uit, en een zwart-wit printer binnen enkele maanden. Verder is ook de kwaliteit van een laserprinter over het algemeen beter dan een inkjetprinter.

Om enkele en alleen foto’s af te drukken is een inkjetprinter nog altijd het beste. Voor al het andere is een laserprinter geschikter. Een ongeschreven regel op het gebied van printers luidt dan ook als volgt: ‘’Hoe goedkoper de printer, des te hoger de kosten.’’. Let bij de aanschaf van een printer met name op de cartridges en zoek uit hoeveel printjes gemaakt kunnen worden op één set. Kies dan bij voorkeur een printer waarbij iedere kleur een eigen cartridge heeft, zodat deze per losse eenheid kunnen worden vervangen. Cartridges hoeven niet altijd van hetzelfde (A-)merk te zijn, goedkopere varianten zijn meestal ook goed. Via de Consumentenbond zijn er nog meer tips terug te vinden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>