Onderzoekers van het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Lookout hebben onlangs de zogenaamde Dendroid-toolkit gevonden, een stuk software waarmee kwaadwillende derde partijen via een moeilijk traceerbare manier delen van Android smartphones kunnen overnemen.

Automatisch malware verspreiden

dendroid-malware

Volgens de onderzoekers van Lookout is het doel van de toolkit – die online voor een prijs van 300 dollar wordt aangeboden – om uiteindelijk automatisch malware te verspreiden via Android smartphones van over de hele wereld.

De makers van de software claimen dat het mogelijk is om bestaande apps op een Android smartphone ‘binnen te dringen’ en ervoor te zorgen dat de camera en microfoon van het toestel kan worden bestuurd. Hiermee kunnen kwaadwillenden dus foto’s en video’s opnemen zonder dat je dat door hebt of zelfs hele telefoongesprekken afluisteren.

Bovendien zou het dus extreem moeilijk zijn om erachter te komen of een toestel daadwerkelijk is geïnfecteerd met de malware omdat deze als het ware ‘achter de schermen’ van bestaande apps weet opereren.

Preventie

Lookout raadt Android gebruikers aan om simpelweg geen onbekende of verdachte apps  op je smartphone te installeren.

Verder wordt ook aangeraden om het installeren van applicaties van een onbekende bron uit te schakelen, dit is een optie in Android die te vinden is onder settings > developer options.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>