Uit onderzoek van het Nederlandse Fox-IT heeft een – waarschijnlijk Russische – groep van hackers sinds 2009 wereldwijd miljoenen Windows PC weten te besmetten met verschillende virussen en malware.

Het doel van de hackers is om geld buit te maken door bijvoorbeeld (valse) advertenties te tonen op geïnfecteerde computers of door Bitcoins te stelen.

15 miljoen infecties

De aanvallen zijn volgens het onderzoek van Fox-IT specifiek gericht op computers die draaien op Windows. In totaal zijn er de afgelopen vijf jaar bijna 15 miljoen apparaten besmet geraakt waarvan op het toppunt bijna 2,5 miljoen computers tegelijk de dupe waren van de hackers. Momenteel wordt het aantal geïnfecteerde computers geschat op ongeveer 500.000.

De schaal van de infecties wijst volgens onderzoeker Yonathan Klijnsma van Fox-IT op een professionele werkwijze van de cyber-criminelen. Het virus wordt constant aangepast door de hackers waardoor het lastig is op te sporen door anti-virusscanners.

Zodra een computer is besmet wordt deze onderdeel van een zogenaamd botnet waarmee weer een gecoördineerde aanval kan worden uitgevoerd op grote websites.

864x486

Nederland als doelwit

Op dit moment zijn er in Nederland naar schatting nog ongeveer 50.000 computers die besmet zijn en onderdeel uitmaken van het eerder genoemde botnet. Uit het onderzoek blijkt tevens dat Nederland een specifiek doelwit was zo rond 2009 en 2010 voor de Russische hackers.

Waarom precies Nederland een gewild doelwit was, is niet helemaal bekend, maar heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met het feit dat vrijwel alle Nederland  meerdere computers bezitten en goede toegang hebben tot het internet in vergelijking met andere landen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>