Tijdens elk gebruik van je computer, wordt deze blootgesteld aan allerhande risico’s: virussen, trojan horses, spyware, etc… Het is heel belangrijk je toestel hiertegen te beschermen.

Virussen zijn stukjes software die proberen je computer op softwarevlak te beschadigen. Dit kan gaan om een slechte werking tot een fatale bestuurssysteemcrash waardoor je de computer moet gaan formatteren. Het is evident dat je pc daartegen moet worden beschermd. Er bestaan heel wat virusscanners. In eerste instantie gaan deze programma’s uw computer (en alle data die u opent) scannen op mogelijke bedreigingen. Mocht een virus u belagen, komen deze programma’s tussenbeide en blokkeren de aanval. Verder kunt u met deze software uw volledige pc gaan scannen op de aanwezigheid van virussen in uw programma’s of in bepaalde documenten.

Virusscanners bestaan zowel gratis of tegen betaling. Het is logisch dat deze laatste u de beste en meest uitgebreide mogelijkheden bieden om uw computer te beschermen. Maar ook de gratis varianten zijn niet zwak en volstaan vaak voor thuisgebruik. Veel hangt af van uw computerkennis en uw vermogen om zelf in te grijpen wanneer iets misloopt.
Enkele gratis virusscanners worden voorgesteld op deze pagina. Advies over bepaalde virusscanners wordt in deze test gegeven.

Trojan horses zijn programma’s die zich nestelen op uw pc om hackers in staat te stellen jouw informatie te stelen of jouw computer bepaalde opdrachten te laten uitvoeren (zoals mails versturen). Het verschil met virussen is klein. De meeste virusscanners gaan jou daar ook tegen beschermen, omdat ze vaak ook beschikken over een firewall (die overigens ook standaard in je besturingssysteem zit). Deze software gaat programma’s verhinderen om data te versturen over het internet wanneer dit van verdachte software komt of wanneer het niets te maken heeft met jouw activiteiten.
Een laatste belangrijke categorie van gevaren voor je computer is spyware. Het is een Engelse term en is een verzamelnaam voor ‘spionagesoftware’. Het zijn programmaatjes die op de achtergrond informatie verzamelen voor bijvoorbeeld reclamedoeleinden. Je kan ze via allerlei kanalen binnen krijgen en er is bitter weinig tegen te doen (behalve geregeld je computer scannen) Ze remmen de prestaties van je computer en gaan ook een gedeelte van je bandbreedte innemen. Hiervoor bestaat speciale software: antispyware software. Ze scannen op jouw bevel je computer op mogelijke besmettingen en verwijderen die. Een overzicht van enkele interessante programma’s vind je hier.
Niet onbelangrijk om de prestaties van je pc verder te verbeteren, is het regelmatig defragmenteren van je harde schijven en het opschonen van je register. Hierna vind je computer sneller terug wat het zoekt.

Hieronder vind je nog eens een stappenplan, waarmee je computer in een wip weer gezond en wel is:

• Scan je computer bijvoorbeeld met CCleaner en ruim verloren bestanden en het register op.
• Laat hierna je virusscanner je volledige computer scannen. Verwijder alle gevonden problemen
• Doe eventueel hetzelfde met anti-spywaresoftware. Vaak zit dit echter al ingebakken in je virusscanner;
• Ga dan je schijven defragmenteren.
• Zorg ervoor dat je virusscanner real-time blijft scannen en steeds up-to-date is.