De mobiele telefonie ontwikkelt zich in een hoog tempo. Op dit moment hebben bijna alle Nederlanders een mobiel abonnement en heeft al bijna zestig procent een smartphone. De smartphone is goed te vergelijken met een kleine computer. Mensen checken via hun telefoon hum mail of gebruiken de telefoon om op internet te surfen. Sommige webpagina´s worden nu al vaker via de telefoon dan de computer bezocht. Men verwacht dat deze trend verder zal doorzetten en in 2015 voor het hele internet geldt.

Deze ontwikkeling brengt ook bepaalde risico´s met zich mee. Smartphones zijn verbonden met elkaar en met internet en hebben vaker een zelfde besturingssysteem. Daardoor worden ze gevoeliger voor virussen en spyware. Een virus is een vorm van schadelijke software (malware). In sommige gevallen kan een virus uw smartphone overnemen en ernstige schade aanrichten. Men kan bijvoorbeeld vanuit uw smartphone betaalde sms berichten of spam sturen. Spyware is een (computer)programma dat bedoeld is om gebruikers te ‘bespioneren’ en informatie door te sturen naar derden. Voorbeelden zijn programma´s die anderen de mogelijkheid geven om persoonlijke informatie op uw smartphone te bekijken.
malware_mobiles

U kunt de smartphone op dezelfde manier als uw computer hiertegen beschermen. Hierover vindt u overzichtelijke informatie op de website van aanbieders van mobiele telefonie zoals bijvoorbeeld t-mobile, KPN en Vodafone. Stel een wachtwoord in op uw telefoon, wees voorzichtig met het openen van mails en bijlagen die u niet kent en download niet alles van internet. Daarnaast is het slim om een beveiligingssysteem met een virusscan op uw smartphone te hebben, ook weer net zoals op de computer. Wees alert als uw telefoon plotseling veel langzamer wordt, de batterij sneller leeg gaat of als u opeens veel meer internetdata gebruikt.

Op deze blog kunt u meer nieuws vinden over de beveiliging van de smartphone.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>